Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Τυπικά, η ιστορία του «Δειπνοσοφιστήριον Catering» ξεκινάει το 1996 όταν τρεις ξεχωριστοί και αυτοδημιούργητοι άνθρωποι ενώνουν τις δυνάμεις τους και συμμετέχουν ισότιμα για να πραγματώσουν το επιχειρηματικό τους όραμα. Ουσιαστικά, όμως, η πατρίδα αυτής της σύμπραξης είναι η παιδική τους ηλικία στη Μάνη. Τα ερεθίσματα και οι παραστάσεις, οι μνήμες και οι μυρωδιές, οι γεύσεις και οι πρώτοι γαστρονομικοί πειραματισμοί έχουν ως σταθερό σημείο αναφοράς τον τόπο καταγωγής τους: ένα μέρος ανέγγιχτο από την κακώς εννοούμενη εξέλιξη, με αληθινούς ανθρώπους και γεμάτο μοναδικά δώρα της γης και της θάλασσας. Ο Τάκης Χριστοφιλέας, ο μικρότερος αδελφός του Δημήτρης Χριστοφιλέας και ο ξάδερφος Διομήδης Καψάλης, εκτός από συγγενικούς δεσμούς συνδέονται με τα ίδια ιδανικά και ενστερνίζονται διατροφικές αρχές και γαστρονομικές αξίες που κάνουν τη διαφορά σε έναν κλάδο -αυτόν της τροφοδοσίας- όπου όλα μοιάζουν ίδια. Ευτυχώς, το μόνο που δεν αντιγράφεται είναι ο άνθρωπος και εκεί εντοπίζεται η ολοένα αυξανόμενη δυναμική και αποδοχή του «Δειπνοσοφιστήριον Catering».

Ο Τάκης Χριστοφιλέας είναι ο πρώτος διδάξας. Πολυτάλαντος και πολυπράγμων, αποτέλεσε από το 1986 μέχρι το 1999 την ψυχή και τον ιθύνοντα νου του εστιατορίου - εντευκτηρίου της «Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόραμα» στο Κολωνάκι, ένα σημείο συνάντησης των πνευματικών ανθρώπων της Αθήνας. Εκεί είχε την ευκαιρία να αναπτύξει δεσμούς ζωής με εμβληματικές προσωπικότητες από τα γράμματα, τις τέχνες, την πολιτική και κάθε τομέα του επιχειρείν. Προσηνής και άοκνος, οργανωτικός και ευρηματικός, επικοινωνιακός και ανεπιτήδευτα ειλικρινής, αντιλαμβάνεται τη φύση της δουλειάς πρώτιστα ως προσφορά και για αυτό δημιουργεί σχέσεις που αντέχουν στο χρόνο.

Ο Δημήτρης Χριστοφιλέας ξεδίπλωσε, αρχικά, το ταλέντο του στη ζαχαροπλαστική, εργαζόμενος σε ανάλογες επιχειρήσεις. Από το 1993 βρέθηκε στο πλάι του αδελφού του Τάκη, στο «Πανόραμα», όπου ασχολήθηκε επισταμένα με τη γαστρονομία, εκτελώντας χρέη σεφ. Φορέας μίας γαστρονομικής κουλτούρας που χρησιμοποιεί σε ίσες δόσεις παράδοση και νέες τάσεις, διατρέχει όλη την Ελλάδα αναζητώντας μικρούς παραγωγούς και αναδεικνύοντας τη -διατροφική και γευστική- αξία των βιολογικών προϊόντων. Κοσμοπολίτης και ανήσυχος, αναζητεί τις νέες τάσεις στο φαγητό σε ταξίδια, σεμινάρια και διεθνή συνέδρια.

Ο Διομήδης Καψάλης πλαισίωσε τα δύο αδέρφια, συμβάλλοντας στο να υλοποιηθεί το «Δειπνοσοφιστήριον Catering». Προέρχεται και αυτός από τον χώρο της ζαχαροπλαστικής, έχοντας να επιδείξει σημαντική θητεία δίπλα σε καταξιωμένους pastry chefs. Όντας λάτρης του καινούριου και των καινοτομιών έχει ασχοληθεί και με τη μαγειρική, αλλά και με όλο το πλέγμα των επισιτιστικών διαδικασιών.

Και οι τρεις τους αγαπούν το καλό φαγητό και μοιράζονται το ίδιο όραμα: Η ποιότητα, η ελληνικότητα, η αυθεντικότητα, η πρωτοτυπία, η ειλικρίνεια και η εμπιστοσύνη να μετατρέπουν οποιαδήποτε κοινωνική εκδήλωση σε μία τελετουργία που θα τέρπει όλες τις αισθήσεις. Όπως τότε που ήταν μικροί και ο αλησμόνητος παππούς τους τούς μάθαινε -στο καφενείο, που ήταν μπακάλικο και ταβέρνα μαζί- να ξεχωρίζουν τον καλό μεζέ και να αγαπούν το φαγητό ως μία αρχέγονη διαδικασία κοινωνικοποίησης που έχει περισσότερο να κάνει με την ψυχή, παρά με το στομάχι.

Και η ιστορία συνεχίζεται...